Ce este „masca de sarcină”?

Cunoscută și sub numele de melasmă, „masca de sarcină” afectează aproape exclusiv femeile însărcinate.

Simptomele „măștii de sarcină”

„Masca de sarcină” este o afecțiune a pielii care se manifestă sub forma unor pete pigmentare de formă neregulată pe față (frunte, nas, pomeți sau partea superioară a buzei), pe gât sau pe decolteu. „Masca de sarcină” apare la unele femei însărcinate după primul trimestru de sarcină și poate dura de la naștere până când copilul împlinește șase luni.

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 473x473

Cauzele melasmei

„Masca de sarcină” apare din cauza unei supraproducții de melanină, pigmentul responsabil de culoarea epidermei, de către melanocite, celulele specializate în bronzare, care se află într-o stare de hiperfuncție. Tulburările hormonale cauzate de sarcină și de creșterea nivelului de hormoni, în special de estrogen, sunt responsabile pentru această producție excesivă de melanină. Tipul și locul de expunere la razele solare joacă, de asemenea, un rol în apariția acesteia. Reține că și un nivel foarte scăzut de lumină solară este suficient pentru a provoca apariția „măștii de sarcină”. Și factorii genetici pot juca un rol în apariția „măștii de sarcină” (fototip, istoric familial etc.). 

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1 473x473

Cine este afectat de „masca de sarcină”?

Contrar denumirii sale, nu numai femeile însărcinate suferă de „masca de sarcină”.

Femeile însărcinate sunt cele mai afectate de „masca de sarcină”.

În Franța, se crede că 5% dintre femeile însărcinate sunt afectate de „masca de sarcină”, dar prevalența acesteia variază foarte mult de la o țară la alta. Femeile cu pielea închisă la culoare sunt, în general, mai afectate de „masca de sarcină” decât femeile cu pielea deschisă la culoare. Fototipul fiecărei persoane, adică culoarea pielii și a părului, este cel care determină riscul de a dezvolta această afecțiune a pielii. Cele mai întunecate fototipuri 4 și 5 sunt și cele mai afectate. 

 

Dacă ai suferit deja de „mască de sarcină” în timpul unei sarcini, trebuie să ai mare atenție și să nu uiți să te protejezi cu o cremă de protecție solară adecvată. Acest lucru este necesar deoarece femeile afectate de „masca de sarcină” riscă să se confrunte din nou cu aceasta la viitoarele sarcini.

Cu toate acestea, și bărbații pot fi afectați de această afecțiune.

Unii bărbați pot avea, de asemenea, pete solare pe față care arată ca o „mască de sarcină”. Aceasta se numește melasmă sau cloasmă. Din nou, acest lucru poate fi cauzat de utilizarea unui tratament cu estrogen, de exemplu, în cazul cancerului de prostată, sau de expunerea prea mare și prea frecventă la soare. 

 

av_solaires_masque-de-grossesse_homme_1x1

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Cum să prevenim „masca de sarcină”

Ca și în cazul arsurilor solare, se aplică formula „risc zero = expunere zero". Pentru a preveni masca de sarcină, este important să ne protejăm de soare, evitând expunerea la soare, purtând o pălărie și folosind o cremă de protecție solară adecvată cu grad ridicat de protecție. 

Tratamente pentru „masca de sarcină”

Tratamente pentru „masca de sarcină”

Melasma dispare, de obicei, după naștere. În caz contrar, poți consulta un dermatolog care îți va prescrie creme depigmentante pe bază de hidrochinonă. Totodată, se poate efectua un peeling depigmentant, adică o mască alcătuită din ingrediente active care ajută la combaterea tulburărilor de pigmentare a pielii.

 

Descoperă și alte produse

PRODUSELE NOASTRE PENTRU A NE PROTEJA VIITORUL

Produse de îngrijire a pielii Eau Thermale Avène concepute pentru a proteja pielea și a respecta oceanele

Cremă compactă nuanțatoare, cu protecție ridicată SPF 50 Nisipiu

Cremă compactă nuanțatoare, cu protec...

Machiaj - Protejează - Unifică

Cremă compactă nuanțatoare, cu protecție ridicată SPF 50 Auriu

Cremă compactă nuanțatoare, cu protec...

Machiaj - Protejează - Unifică

Sus