Soarele și alergiile
Cum știi dacă suferi de o alergie la soare? Este simplu: după expunerea la soare, pielea ta este roșie și te mănâncă. Alergia la soare (sau lucita, așa cum este cunoscută din punct de vedere medical) se manifestă prin roșeață: o erupție cutanată cu bubițe sau papule roșii mici, ușor înălțate, și senzații de mâncărime în locul de expunere a pielii la soare.
Apare cel mai adesea pe zonele expuse, cum ar fi decolteul, umerii, brațele, dosul mâinilor și picioarele. Există mai multe forme de alergie la soare.
Erupția polimorfă la lumină este cea mai frecventă formă de alergie solară. Afectează mai ales femeile tinere, în special la nivelul decolteului, dar poate afecta orice altă zonă care a fost expusă, cu excepția notabilă a feței. Reacția apare după prima sau a doua expunere la soare în timpul verii. Îți poate da viața peste cap timp de o săptămână, dar are avantajul (dacă se poate spune așa!) de a nu se mai repeta după o nouă expunere la soare în același anotimp, ca și cum pielea s-ar fi obișnuit cu soarele. Acestea fiind spuse, polimorfă la lumină va reveni probabil în fiecare an.
Lucita polimorfă este mai puțin frecventă, dar mai deranjantă, în sensul că afectează orice zonă expusă, inclusiv fața, și apare după fiecare expunere, fie că este la începutul, mijlocul sau sfârșitul verii. Acest tip de alergie la soare va reveni probabil și în anii următori.
Alergia la soare afectează și copiii. Fotodermatoza juvenilă de primăvară, în special. este o formă de alergie solară care afectează urechile copiilor și adolescenților, apărând mai frecvent la băieții decât la fete, și adesea în timpul unei excursii la munte.
Și nu în ultimul rând, urticaria solară se declanșează în câteva minute de la expunere și dispare spontan la umbră după câteva minute sau ore, în funcție de individ. Aceasta se manifestă prin apariția unor pete groase, roșii, cu mâncărimi, asemănătoare cu înțepăturile de urzică.
Cu fiecare nou anotimp însorit trebuie să încurajăm bunele obiceiuri, pentru că nicio soluție terapeutică nu poate oferi un remediu definitiv. Nu trebuie ne simțim descurajați dacă suferim de o alergie la soare: nu e nevoie să stăm neapărat la umbră pe timpul verii! Obiceiurile bune privind expunerea la soare pot fi învățate rapid și ne vor fi de mare folos.
În timp ce razele UVB sunt responsabile pentru bronzare și arsurile solare, razele UVA sunt responsabile pentru alergia la soare. De aceea, este important să găsim o cremă de soare cu protecție ridicată care să ne protejeze împotriva ambelor tipuri de raze UV.
Lucita afectează aproximativ 10% dintre adulți, femeile fiind mult mai afectate, adică în proporție de 90% din cazuri. Majoritatea persoanelor afectate sunt adulți tineri. Alergia poate să apară timp de câțiva ani și apoi să dispară complet.
Desigur: simptomele lucitei estivale sunt aceleași cu cele ale altor cauze. Nu trebuie să confundăm lucita estivală cu o reacție cauzată de aplicarea pe piele a unui parfum sau a unui alt produs fototoxic sau de administrarea de medicamente fotosensibilizante înainte de expunerea la soare!
Produse de îngrijire a pielii Eau Thermale Avène concepute pentru a proteja pielea și a respecta oceanele