De mai multe ori pe an, Emilia d'Avack, expert în ecosisteme marine la PUR Projet, se îndreaptă spre Pejarakan, un sat din nord-vestul insulei Bali, pentru a coordona programul PUR Corail, lansat în 2016, pentru a monitoriza evoluția creșterii recifului de corali în regenerare. Feedback de la o femeie din domeniu.
Am început prin a căuta o locație potrivită. Trebuia să existe un recif de corali care să fie conservat și o comunitate locală pregătită să se implice. Am trecut apoi la inventarierea pagubelor. Apoi, a trebuit să alegem cele mai potrivite metode de reconstrucție și să instruim echipele la fața locului. În prezent, două persoane și un manager asigură întreținerea cu normă întreagă și lucrează pentru a reconstrui și extinde reciful. Mă întorc de două ori pe an pentru a verifica dacă totul merge bine.
Din 2019, am instalat aproape 17 structuri subacvatice și am transplantat 2040 de corali din 20 de specii diferite în fiecare an.
Am ales o tehnică de ultimă generație, cunoscută sub numele de Biorock. Este nevoie de o structură metalică electrificată 3D care este scufundată. Atunci când intră în contact cu apa, curentul electric slab provoacă o reacție chimică și creează un material, asemănător cu scheletul coralului, care se atașează de metal. Depinde apoi de noi să venim și să transplantăm fragmente de corali care sunt încă vii. Este foarte eficace, dar scump. Așa că experimentăm alte două metode: o altă structură metalică pe care o acoperim noi înșine cu un amestec de nisip și lipici și o cușcă umplută cu pietre care servește drept suport pentru grefe.
Datorită sprijinului mărcii Eau Thermale Avène, din 2019, am instalat aproape 17 structuri subacvatice și am transplantat 2040 de corali din 20 de specii diferite în fiecare an. Între 2016 și 2021, vom fi transplantat peste 10.000 de corali datorită Avène. Rata de supraviețuire este bună. Reciful începe să recâștige o complexitate arhitecturală, o funcție de refugiu. Se observă revenirea nudibranhiilor, a peștilor-scorpion, a pisicilor de mare cu pete albastre, a peștilor-pescar, a caracatițelor, a sepiilor... Scufundările sunt din nou o plăcere.
Scopul nostru este ca reciful să recupereze toate funcțiile unui recif natural sănătos și viu și să asigure toate funcțiile și serviciile de ecosistem în ceea ce privește biodiversitatea, hrana, protecția coastelor etc. Pescuitul cu dinamită sau cianură este acum interzis, dar pescuitul peștilor prădători este încă prea frecvent în zonă. Acesta promovează în mod direct răspândirea algelor marine care intră în concurență cu coralul. Este o presiune încă foarte activă. Trebuie să continuăm să colaborăm cu comunitățile în ceea ce privește problemele și să abordăm problemele privind poluarea.
Fiecare fază a programului este concepută împreună cu toate părțile interesate: locuitori, autorități locale și asociații de pescuit și turism. Avem un rol de sprijin, găsim finanțare, împărtășim expertiza, infrastructura, transmitem cunoștințele de specialitate, dar mai presus de toate, transmitem toate instrumentele comunității locale, astfel încât acestea să poată continua să păstreze capitalul natural și să refacă singure reciful de corali. Am format echipe formate exclusiv din săteni. În prezent, ne gândim să organizăm tururi ghidate ale recifului, să oferim certificate de adopție pentru puii de corali și alte activități care să genereze venit.
Scopul nostru este ca reciful să își recapete toate funcțiile unui recif natural sănătos și viu.
NEWSLETTER
Îngrijirea esențială pentru pielea ta
Toate sfaturile noastre de specialitate (și cele mai recente inovații dermatologice) pentru a avea grijă de pielea ta sensibilă zi de zi