Indiferent dacă pielea ta este uscată, mixtă, normală sau grasă, agresorii externi pot cauza deshidratarea acesteia.
Pielea este prima linie de atac a organismului împotriva mediului extern, cum ar fi agresorii fizici (șocuri, variații de temperatură, vânt etc.) sau chimici (agenți tensioactivi, iritanți etc.).
Pielea deshidratată are un aspect lipsit de strălucire, este aspră, descuamată și, uneori, are riduri sau cute.
Deși întregul corp uman, inclusiv dermul, este alcătuit în proporție de 60% din apă, acest lucru nu este valabil și pentru epiderm, al cărei strat de suprafață acționează ca o interfață între mediul intern foarte umed și aerul extern mult mai uscat. Epidermul conține între 20 și 30% apă, iar stratul cel mai superficial, stratul cornos, între 10 și 20%. Acest strat cornos are o structură specifică, adesea comparată cu un perete din cărămidă (corneocite) și ciment (lipide intercelulare), al cărui rol este de a împiedica evaporarea apei din corp.
Unele tipuri de piele sunt în mod natural mai bine hidratate sau mai puțin uscate decât altele. Pielea uscată, fie că este vorba de o simplă xeroză, de xeroză ca urmare a dermatitei atopice sau de ihtioză, conține mult mai puțină apă decât pielea normală. Această uscăciune apare ca urmare a unor anomalii ale metabolismului lipidic (ceramide), ale metabolismului proteic (proteaze, filagrină) sau chiar ca urmare a unei diferențieri epidermice deficitare.
Cea mai frecventă, ușor de corectat prin aplicarea de emoliente.
Mai accentuată la nivelul membrelor decât o simplă xeroză.
Pielea deshidratată de produse care conțin surfactanți (săpunuri) prea agresivi. În mod similar, tratamentele iritante (retinoizi, acizi din fructe) usucă pielea.
O agravare a xerozei simple, sub influența frigului și a vântului.
Dermatita atopică, sau eczema la copii, presupune uscăciunea mai mult sau mai puțin pronunțată a pielii. Asociată cu anomalii structurale ale epidermei, această uscăciune este responsabilă de pătrunderea alergenilor și de pierderea de apă prin epiderm. Unele deficiențe nutriționale grave pot provoca sau agrava uscăciunea pielii. Unele afecțiuni generale pot provoca uscăciunea pielii.
Afecțiuni genetice rare, genetice sau dobândite, de gravitate variabilă.
Cele două cauze principale ale pielii uscate sunt de natură externă sau internă. Cauze externe: - Climatice: vânt, frig, soare în exces, lipsa umidității în atmosferă (aer condiționat, încălzire). - Chimice: produse cu prea mult detergent, tratamente medicale topice, produse cosmetice nepotrivite. - Mecanice: bărbierit și epilat cu ceară. - Cauze interne: - Fiziologice: îmbătrânirea pielii. - Patologice: afecțiuni cutanate care afectează bariera cutanată.
Da, dar nu doar de apă: nu putem rehidrata stratul superficial al epidermului doar prin consumul de apă sau prin umezirea pielii. Lipidele (grăsimile) sunt, de asemenea, esențiale pentru a reține apa.
Da, aceasta este una dintre cauzele pielii uscate. Expunerea la soare este o agresiune (arsură) la care epiderma reacționează prin producerea de mai mulți pigmenți (bronz) și prin îngroșare. Uscăciunea observată este temporară din cauza pierderilor crescute de apă.
Da. Unele surse de apă menajeră au un conținut ridicat de calcar: aceasta este cunoscută sub numele de apă „dură". Aceasta poate crește efectul de uscare al produselor de îngrijire a pielii. Poți deduriza apa cu ajutorul unor dispozitive speciale sau poți compensa apa dură prin utilizarea unor produse ultra-hrănitoare.
Pielea deshidratată este ternă și obosită. Se simte aspră, cu riduri cauzate de deshidratare. Pielea este fragilă și lipsită de elasticitate.
Există două motive pentru acest lucru: un deficit de apă, cu mai puțin de 10% de apă în stratul cel mai exterior al pielii (stratul cornos) și o afectare a funcției de barieră.
Scopul este acela de a hrăni și hidrata pielea, limitând leziunile și iritațiile. Când faci duș, evită săpunul și optează pentru produse de curățare sau geluri ultra-hrănitoare, îmbogățite cu ingrediente protectoare și hidratante. Folosește creme emoliente pentru a hidrata și hrăni pielea și pentru a te asigura că epidermul rămâne intact, lucru esențial pentru funcția de barieră protectoare a acesteia. Este important să aplici acești emolienți în mod regulat. În mod ideal, în fiecare zi.
Pentru pielea ta deshidratată
Formula sa fluidă, non-grasă și delicat parfumată permite o aplicare rapidă pentru a ușura viața de zi cu zi a întregii familii.