Piele grasă, lucioasă, câteva coșuri mici, câteva puncte negre pe obraji sau pe nas... Apariția pielii grase și acneice care „marchează"începutul pubertății; sensibilitatea excesivă a glandelor sebacee, care secretă prea mult sebum, până la hormonii sexuali care care sunt în creștere în organism în această perioadă importantă a vieții. Este o preocupare comună, deoarece acneea afectează 83% dintre fete și 95% dintre băieți. Și, deoarece evoluția sa este imprevizibilă, apărând și dispărând aproape spontan, trebuie întotdeauna luată în serios și tratată corespunzător.
Medicație: fiecare tip de ten gras, cu tendință acneică, are propria soluție specifică pentru piele.
Dermatologul sau farmacistul te va sfătui cu privire la produsele de igienă sau de îngrijire cele mai potrivite pentru pielea ta și pentru afecțiunea de care suferă.
În ceea ce privește produsele de îngrijire a pielii, ar trebui să optezi pentru:
...și, în general, produse special concepute pentru tenul gras și acneic.
Acesta este stadiul inițial al oricărei forme de piele grasă, cu tendință acneică.
Excesul de sebum: pielea este lucioasă și apar mici coșuri.
Sebumul se acumulează în foliculii sebacei și provoacă comedoane deschise (puncte negre) sau comedoane închise.
Pielea deshidratată de produse care conțin surfactanți (săpunuri) prea agresivi. În mod similar, tratamentele iritante (retinoizi, acizi din fructe) usucă pielea.
Proliferarea bacteriilor (Propionibacterium acnes) și ruperea foliculului în derm; apariția inflamației și a unei coșuri roșiatice (papulă), care apoi se inflamează (pustulă).
Aceste semne, vizibile pe piele, sunt urmările coșurilor. De îndată ce pielea ta grasă și acneică se ameliorează, contactați-vă dermatologul care te va sfătui și îți va sugera o soluție potrivită pentru piele (peeling, laser etc.) pentru a scăpa de semne.
Nu te spăla prea agresiv... Nu încerca să cureți excesiv pielea, nu vei face decât să o iriți și mai tare. Ai grijă de ea cu blândețe. Ar trebui să folosești geluri de curățare „fără săpun", iar pentru demachiere, folosiți produse delicate de îngrijire zilnică.
Da, dar nu cu orice fel de produs de machiaj vechi... Alege cu atenție produse non-comedogenice. Este minimul pe care îl poți face. Iar dacă dorești să ascunzi câteva semne mici, Laboratoires Dermatologiques Avène a dezvoltat o gamă completă de produse „pentru acoperire”, eficace și non-invazive.
Ciocolata și carnea procesată nu prezintă niciun pericol; singurul lucru de reținut, desigur, este să le consumați cu moderație... și să acorzi prioritate unei alimentații sănătoase, care va fi întotdeauna benefică pentru pielea ta, precum și pentru sănătatea ta în general.
Când vine vorba de pielea grasă, cu tendință acneică, soarele poate fi un dușman ascuns care uneori te face să crezi că îți face bine. De fapt, atunci când te expui la soare, coșurile se usucă, iar eventualele puncte negre sunt mascate de bronz. Dar se formează microchisturi care ies la iveală atunci când te întorci din vacanță. Semnele recente de pe pielea grasă, predispusă la acnee, expusă la soare, pot lăsa o pată maronie inestetică și persistentă. Pentru a preveni acest lucru, protejează-ți pielea cu o expunere moderată la început și apoi folosește creme de protecție solară de calitate. Dacă iei medicamente pentru pielea grasă, cu tendință acneică, cere sfatul dermatologului înainte de a pleca în vacanță, deoarece unele soluții pentru piele nu sunt compatibile cu soarele.