Pielea bebelușului tău este foarte fragilă. Îngrijirea, și mai ales produsele de îngrijire a pielii, băile și schimbarea scutecelor sunt momente speciale. Acestea îți permit să creezi o mulțime de momente plăcute.
În primul rând, are un rol de legătură încă de la naștere, deoarece, prin contactul cu pielea, bebelușii se familiarizează cu lumea din jurul lor. Încă dinainte de a o vedea. Este facilitatorul primelor interacțiuni ale copilului tău.
În al doilea rând, aceasta capătă un rol de protecție, deoarece pielea previne pierderea excesivă de apă, proteine, săruri minerale, căldură și împiedică pătrunderea germenilor și a bacteriilor.
Pentru ca pielea să își îndeplinească corect funcția de barieră, trebuie să fie deosebit de „robustă și rezistentă" și, prin urmare, sănătoasă.
Cu toate acestea, la naștere, este deosebit de moale, catifelată, fină și, prin urmare, fragilă, delicată și vulnerabilă.
Deși nu este defectă, bariera cutanată este departe de a fi o barieră absolută. Prin urmare, este necesară o atenție sporită. Cu atât mai mult pentru pielea bebelușului tău, care are nevoie de toată atenția și de o atingere delicată.
Mai ales că fragilitatea sa naturală poate cauza probleme mici sau chiar, uneori, mai mari.
Există mulți „dușmani", iar tu ar trebui să știi totul despre ei:
Îngrijirea, și în special produsele de îngrijire a pielii, băile și schimbarea scutecelor sunt momente speciale alături de bebelușul tău. Prin urmare, îmbinând ritualul de igienă al bebelușului cu viața emoțională a acestuia, puteți crea momente de tandrețe și iubire pentru a stabili legături cu copilul dumneavoastră.
Dar este esențial să folosești cele mai sigure produse.
Scopul spălării bebelușului este de a asigura o bună igienă a pielii, în principal pentru a evita infecțiile. Nu folosi săpun obișnuit, care este prea iritant sau poate usca pielea. Folosește produse foarte delicate, potrivite pentru pielea bebelușilor. Pentru părul lor, folosește un produs pentru corp/păr sau un șampon specific care nu ustură ochii, de două sau trei ori pe săptămână. Spală-i ochii cu apă curată sau cu ser fiziologic. Pentru a le spăla urechile, nu folosi niciodată un bețișor de bumbac; trebuie curățată doar urechea exterioară. Pentru a le spăla nasul, folosește o cantitate mică de vată rulată îmbibată în ser fiziologic pentru a curăța fiecare nară, schimbând vata folosită pentru fiecare parte.
Seara, baia are proprietăți calmante și îți poate ajuta bebelușul să adoarmă. Dă-i timp să se bălăcească. Nu-l priva de plăcerea de a descoperi apa, de a se juca cu ea. Temperatura apei trebuie să fie între 36° și 37°C. Spală bebelușul cu grijă, apoi clătește-l ușor, acordând o atenție deosebită pliurilor pielii. ASigură-te că nu îți lași niciodată bebelușul singur în baie sau pe masa de înfășat.
Limitează-te la ceea ce este esențial pentru igiena și îngrijirea de bază. Folosește produse de îngrijire specifice care oferă toate garanțiile de siguranță.
Crustele de lapte sunt frecvente și inofensive. Trebuie să le îndepărtezi ușor cu o perie moale, pe care ai înmuiat-o în prealabil într-un produs specific. În cazul în care crustele persistă și se extind, poate fi necesar un unguent pe bază de medicamente. Cere-i sfatul medicului tău sau farmacistului.
Lumina soarelui este esențială pentru bunăstarea și creșterea copiilor, dar numai în anumite condiții: Nu îți expune bebelușul la soare de la ora prânzului până la ora patru. Înainte de a merge la plimbare sau la plajă, aplică un nivel ridicat de protecție solară (SPF 50). Ține bebelușul la umbră. Dacă stau la soare, pune-i întotdeauna un tricou uscat, o șapcă sau o pălărie. - Optează pentru ochelari de soare (omologați, marcați CE). Reaplică în mod regulat protecția solară (mai ales după înot). Protejează-ți bebelușul sub un parasolar (dar aveți grijă la reflexia luminii). Asigură-te că bebelușul tău consumă lichide des.
Prevenția este esențială pentru iritațiile de scutec. Ar trebui: Schimbă-ți bebelușul în mod regulat, imediat ce se udă. Curăță bine fundulețul bebelușului, adică de mai multe ori pe zi, la fiecare schimbare de scutec, pentru a evita pe cât posibil contactul dintre urină sau fecale și piele. Folosește o apă de curățare sau un lapte de curățare adecvate și clăște ușor. În caz de iritație, pulverizează un strat fin de apă termală. Usucă cu o cârpă sau un șervețel curat și moale, evitând frecarea. Poți aplica apoi o cremă pentru zona scutecului, care acționează ca un izolator, formând o peliculă între piele și „agresorii" săi. În caz de roșeață, lasă zona scutecului bebelușului să respire fără scutec cât mai des posibil. Dacă, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, erupția cutanată persistă, consultați medicul.