av_solaires_mefaits_uv_peau_1x1

Cum ne afectează razele UV pielea?

Radiațiile UV acționează asupra pielii prin intermediul a patru procese de bază:

  • Reflecția cauzată de modificările indicelui de refracție, care este deosebit de importantă pentru lumina vizibilă și infraroșie
  • Difracția determinată de fibrele și celulele fiecărui strat de piele, care este considerabilă în cazul stratului cornos și al stratului de melanină
  • Traversarea straturilor epidermice
  • Simpla absorbție poate induce o reacție fotochimică asupra diferitelor substanțe conținute în celule, cum ar fi keratina, melanina, proteinele sau pigmenții carotenoizi.

 

Efectele cronice ale razelor UV asupra pielii sunt cumulative și interdependente. Radiația ultravioletă poate fi emisă de o sursă naturală (soarele) sau de o sursă artificială, cum ar fi lămpile de bronzat. În timp ce pericolele pe care le prezintă razele UVB se cunosc de mult timp, pericolele pe care le prezintă razele UVA au devenit evidente abia recent. Cu toate acestea, ambele tipuri sunt periculoase, deoarece pătrund în epidermă și pot afecta ochii.

Razele UVB, inamicul epidermei

90% din razele UVB sunt absorbite de epidermă, stratul superficial al pielii. Acestea stimulează producția unui pigment numit melanină secretat de melanocite, care colorează suprafața pielii. Dar acest bronz frumos este, de fapt, o metodă de apărare a pielii împotriva agresiunii soarelui. Iar atunci când expunerea la razele UVB este atât de puternică încât pielea nu se mai poate apăra singură, apar arsurile solare (razele UVB sunt principalul vinovat). Razele UVB de înaltă intensitate pot provoca deteriorarea directă a ADN-ului celulelor pielii: Leziuni ale ADN-ului. Pe termen lung, acest lucru poate duce la formarea cancerului de piele. 

 

av_solaires_uvb_coups-de-soleil_1x1_473_590

Razele UVA: cel mai mare grad de penetrare

Razele UVA pătrund direct în hipodermă, cel mai profund strat al pielii. Multă vreme s-a crezut că sunt inofensive, deoarece, spre deosebire de razele UVB, nu provoacă arsuri solare, deci nu cauzează disconfort atunci când pătrund în piele. Cu toate acestea, razele UVA sunt principalul vinovat de îmbătrânirea pielii, deoarece provoacă scăderea elastinei la nivelul celulelor pielii. Pielea își pierde suplețea, se usucă și apar și se adâncesc ridurile. Razele UVA sunt, de asemenea, implicate în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de piele și a melanoamelor. 

av_solaires_uva_peau_seche_rides_1x1_473_590

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Riscurile expunerii repetate la soare 

Deși tuturor ne place să ne relaxăm la plajă vara, expunerea la soare nu vine fără riscuri. Lumina ultravioletă poate provoca numeroase reacții cutanate și leziuni ireversibile la nivelul pielii și al ochilor. În cele mai grave cazuri, leziunile pot fi fatale.

 

 

Obiceiuri bune pentru a te proteja de efectele nocive ale soarelui

  • Nu expune pielea bebelușilor și a copiilor mici la lumina directă a soarelui.
  • Nu-ți expune pielea în timpul celor mai toride ore ale zilei: de la 11:00 la 16:00.
  • Folosește îmbrăcăminte de protecție adecvată (poartă un tricou, ochelari de soare, pălărie etc.).
  • Folosește o cremă de protecție solară cu un SPF ridicat. 
  • Nu sta prea mult la soare, chiar dacă folosești cremă de protecție solară.
  • Reaplică frecvent cremă de protecție solară pentru a te proteja în continuare, mai ales după ce transpiri, înoți sau te ștergi cu prosopul.
  • Atenție: dacă nu folosești cantitatea recomandată de cremă solară, reduci semnificativ nivelul de protecție.
av_solaires_proteger_1x1_473_590
Descoperă și alte produse

PRODUSELE NOASTRE PENTRU A NE PROTEJA VIITORUL

Produse de îngrijire a pielii Eau Thermale Avène concepute pentru a proteja pielea și a respecta oceanele

Sport Fluid SPF 50+

Sport Fluid SPF 50+

Protejează

Balsam de buze SPF 50+

Balsam de buze SPF 50+

Protejează

Sus