Soarele și tratamentul medical
Unele medicamente și substanțe conțin molecule care reacționează la lumina UV, ceea ce înseamnă că structura lor se modifică atunci când sunt expuse la soare și devin alergenice sau chiar toxice. Aceste modificări pot duce la o sensibilitate crescută a pielii la soare, cunoscută sub numele de fotosensibilizare.
Există mai multe: anxiolitice, antibiotice, antidepresive, antidiabetice, tratamente hormonale etc. Dacă urmezi un tratament medicamentos, citește cu atenție instrucțiunile pentru a vedea dacă lumina soarelui reprezintă o contraindicație pe durata tratamentului. Iar dacă plănuiești o vacanță, discută în prealabil cu medicul tău pentru a evita riscurile de fotosensibilizare.
Medicamentele și lumina soarelui nu sunt întotdeauna compatibile între ele. Unele tipuri de tratament accentuează sensibilitatea pielii expuse la soare, așa că trebuie să avem mare grijă înainte de expunerea la soare.
Unele molecule din medicamentele tale pot deveni alergenice sau chiar toxice atunci când sunt expuse la soare. Aceste modificări pot duce la o sensibilitate crescută a pielii la soare, cunoscută sub numele de fotosensibilizare.
Dacă este posibil, ia-ți medicamentul seara, în jurul orei 17 sau 18, mai degrabă decât dimineața.
Lipsa de reacție după un an de tratament nu înseamnă că nu există niciun risc. Pot fi necesare mai multe ieșiri la soare înainte de a avea o reacție alergică fotosensibilă. Și ai grijă: poți avea aceeași reacție și după ședințele la solar!
În cazul unei reacții la un tratament fotosensibilizant, orice expunere la soare trebuie întreruptă imediat. În funcție de gravitate, farmacistul sau medicul îți va sugera o cremă sau un gel pentru a calma mâncărimile și pentru a trata eventualele bășici.
Ca măsură preventivă, este indicat să limitezi la minimum orele de expunere la soare sau pur și simplu să nu te expui deloc la soare.
Mare atenție la ceea ce îți spune pielea: deși arsurile solare apar de obicei la 12 ore după expunere, pacienții descriu adesea o senzație de arsură în momentul expunerii. În orice caz, ar trebui să eviți expunerea la razele UV și să utilizezi o protecție maximă împotriva razelor UVA/UVB.
Fie că este vară sau iarnă, fie că plouă sau e soare, razele soarelui afectează totuși pielea, așa că este important să îi oferiți zilnic protecția de care are nevoie pentru a o menține în siguranță pe tot parcursul anului. Chiar și când ești în oraș, folosește o cremă hidratantă cu un SPF mediu pentru a filtra razele UV,, astfel încât să te poți bucura de un prânz în aer liber în liniște deplină!
Antibioticele, ca și alte medicamente, sunt incompatibile cu soarele și pot provoca reacții precum coșuri, mâncărimi și chiar probleme de pigmentare. Dacă urmezi un tratament medical, este important să citești instrucțiunile înainte de a te expune la soare pentru a limita riscurile asociate expunerii la soare.
Medicamentele nu sunt singurele substanțe fotosensibilizante: unele parfumuri și alte produse cosmetice pe bază de alcool sunt, de asemenea, fotosensibilizante, la fel ca și anumite plante și fructe (iarbă, pătrunjel, citrice, smochine etc.).
Cel mai reprezentativ caz este atunci când o persoană face suc de lămâie, își atinge brațul și apoi îi apar semne după ce s-a expus la soare. Ca regulă generală, spală-te întotdeauna bine pe mâini după ce mănânci sau gătești.
Nu: o simplă plimbare pe vreme bună poate duce la o reacție fototoxică. De departe cel mai frecvent tip de fotosensibilizare, acest tip de reacție se prezintă ca o arsură solară disproporționată față de nivelul de expunere la soare.
Lipsa de reacție după un an de tratament nu înseamnă că nu există niciun risc. Pot fi necesare mai multe ieșiri la soare înainte de a avea o reacție alergică fotosensibilă.
Medicamentele nu sunt singurele substanțe fotosensibilizante: unele parfumuri și alte produse cosmetice pe bază de alcool, precum și anumite plante și fructe (iarbă, pătrunjel, citrice, smochine etc.) sunt, de asemenea, fotosensibilizante Cel mai reprezentativ caz este atunci când o persoană face suc de lămâie, își atinge brațul și apoi îi apar semne după ce s-a expus la soare. Ca regulă generală, spală-te întotdeauna bine pe mâini după ce mănânci sau gătești.
Produse de îngrijire a pielii Eau Thermale Avène concepute pentru a proteja pielea și a respecta oceanele