Cuprins

Punct negru

Există o mulțime de sfaturi cu privire la punctele negre. De la măști la extracții sau chiar la rețetele bunicii, însă uneori este greu să îți dai seama ce funcționează cu adevărat. Iată care sunt sfaturile experților noștri pentru a preveni și a uita de punctele negre.

Ce sunt punctele negre? 

Punctele negre, cunoscute și sub numele de „comedoane deschise”, sunt mici blocaje de sebum situate sub piele. Porul este deschis, iar capătul blocajului se înnegrește din cauza oxidării, motiv pentru care se numește „punct negru”. 

Acesta este un tip de acnee neinflamatorie, care poate apărea la orice vârstă, și este adesea însoțită de comedoane închise (cunoscute și sub numele de „puncte albe”).

Punctele negre nu sunt nici dureroase, nici periculoase: ele reprezintă mai mult o problemă de ordin estetic, deoarece apar în principal pe față.

 

Punct negru sau filament sebaceu? 

Ai grijă să nu confunzi punctele negre cu filamentele sebacee. Deși sunt asemănătoare ca aspect, sunt două lucruri complet diferite: 

  • Un punct negru este un comedon, adică un coș de acnee. Acesta apare atunci când porii se blochează și se umplu cu sebum și impurități. 
  • Un filament sebaceu este canalul care transportă sebumul către piele, pentru a o hidrata. Vârful său se înnegrește uneori atunci când intră în contact cu oxigenul. Aceasta nu este o imperfecțiune, ci o funcție normală a pielii.

Pentru a face diferența între cele două, observă cu atenție pielea: punctele negre sunt la suprafață și au o culoare foarte închisă, în timp ce filamentele sebacee sunt mai adânc înfipte sub piele și tind să arate mai gri.

 

av_acne_adolescent_points-noirs_1x1 472x472

Cum se formează punctele negre?

Dacă pielea produce prea mult sebum, acesta se drenează cu dificultate și poate bloca treptat porii. Se formează apoi un microcomedon sub piele. Acesta nu se vede cu ochiul liber, dar în timp sebumul se va acumula acolo și va duce la apariția unui punct negru. 

Acest exces de sebum (sau „hiperseboree”) poate fi cauzat de mai mulți factori, inclusiv genetici și hormonali. Acesta este motivul pentru care mulți adolescenți suferă de acnee în timpul pubertății: schimbările hormonale care au loc în organism la această vârstă provoacă hiperseboree, ceea ce are adesea ca efect apariția coșurilor.

av_cleanance_edanah_1254-1x1 472X472

Cum poți scăpa de punctele negre? 

În zilele noastre, pe internet se promovează multe tratamente miraculoase, mai ales pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele nu sunt foarte eficiente și pot fi chiar dăunătoare pentru pielea ta.

Singurul mod de a trata un punct negru este să aplici un produs adecvat de îngrijire a pielii și să aștepți ca aceasta să reacționeze. Cele mai eficiente ingrediente active împotriva punctelor negre sunt:

• Retinaldehida: ca precursor al acidului retinoic, este unul dintre cele mai bune ingrediente active pentru eliminarea comedoanelor. Stimulează reînnoirea celulară și previne formarea de noi coșuri.

Synovea™ HR: un ingredient activ antioxidant, care reduce punctele negre prin limitarea oxidării sebumului.

• Comedoclastin™: un ingredient activ brevetat de echipa de cercetare Pierre Fabre, care reduce formarea microcomedoanelor și, astfel, apariția punctelor negre.

• Antibioticele: cremele care conțin antibiotice pot fi folosite împotriva bacteriilor. Acestea sunt utilizate numai în cele mai grave cazuri. 

Punctele negre trebuie îndepărtate?

Punctele negre sunt relativ ușor de îndepărtat și, de obicei, oamenii simt nevoia să facă acest lucru. Cu toate acestea, cel mai bine este să eviți să îndepărtezi singură punctele negre, deoarece riști să provoci o inflamație în por, care se poate vindeca greu. De asemenea, stai departe de celebrele măști cu cărbune, care sunt foarte dure pentru piele și provoacă iritații, ceea ce duce la creșterea producției de sebum de către epiderm. 

Dacă punctul negru te deranjează și trebuie îndepărtat, solicită unui dermatolog să facă acest lucru, pentru a evita efectele secundare.

 

av_cleanance_edanah_1118-1x1 472X472

Rutina dermato-cosmetică „anti-puncte negre”

Pentru a limita apariția punctelor negre, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să respecți o rutină eficientă de îngrijire a pielii. O bună rutină anti-puncte negre constă în îngrijirea zilnică, pentru a ajuta la prevenirea formării micropunctelor negre, precum și în aplicarea de tratamente în timpul fazei active, pentru a ajuta la dispariția punctelor negre. 

av_cleanance_zadig_619-1x1 472X472

Îngrijirea zilnică pentru evitarea punctelor negre

Cele două cauze principale ale acneei de pe față sunt supraproducția de sebum și prezența bacteriilor. Dacă acorzi zilnic atenție acestor două probleme, poți preveni în mare măsură apariția punctelor negre.

  1. Curățare: spală-te pe fața de două ori pe zi cu un produs purificator de îngrijire a pielii, pentru a îndepărta machiajul, impuritățile și acumularea de sebum care poate bloca porii.
  2. Hidratare: aplică o cremă hidratantă pe față, imediat după ce ai curățat pielea. Dacă pielea este deshidratată, crește producția de sebum, așa că acesta este un pas foarte important în prevenirea acneei. Dacă ai pielea grasă, alege o cremă matifiantă și anti-imperfecțiuni.
  3. Exfoliere: Exfoliază-ți pielea cam o dată pe săptămână, pentru a o curăța în profunzime. Nu uita să aplici apoi o cremă hidratantă.

Îngrijirea pielii în caz de erupție

Dacă un punct negru reușește totuși să-și facă loc pe față, în ciuda rutinei zilnice de îngrijire a pielii, adaugă unul dintre următoarele ingrediente active la această rutină, pentru a elimina intrusul: 

  • Peroxid de benzoil
  • Retinaldehidă
  • Extract de armurariu

Cere sfatul dermatologului pentru a alege combinația potrivită de tratamente. Motivul este că unele dintre aceste ingrediente active pot fi iritante și trebuie utilizate corect pentru a fi pe deplin eficiente. De asemenea, medicul poate prescrie creme cu antibiotice, dacă ai multe puncte negre sau dacă acestea sunt însoțite de comedoane închise.

Punctele negre lasă cicatrici?

Ca toate comedoanele, punctele negre pot lăsa cicatrici dacă nu sunt îndepărtate corespunzător sau dacă se infectează. De aceea, este important să nu le atingi cu mâinile și să ceri ajutorul unui profesionist. 

Dacă este necesar, dermatologul poate prescrie și un tratament de vindecare care să fie aplicat după ce punctul negru a dispărut complet. Acest tip de tratament ajută pielea să se regenereze și previne apariția cicatricilor vizibile.

Sus