Ce este pielea cu tendință acneică?
Acneea afectează aproximativ 6 milioane de persoane în Franța. Este, de asemenea, principalul motiv al vizitelor la dermatologie. Deși principalul grup țintă este reprezentat de adolescenți, și adulții pot fi afectați. Dar, de fapt, ce înseamnă „piele cu tendință acneică”? Care sunt cauzele? Și cum ar trebui îngrijită zilnic pentru a o reduce?
Acneea este o boală inflamatorie a foliculului pilosebaceu. Fiecare fir de păr este asociat cu o glandă sebacee care secretă sebum, un fluid uleios al cărui rol este de a ne proteja pielea. În cazul acneei, glanda sebacee este blocată de sebumul care a devenit prea gros și este secretat în cantități excesive. În plus, celulele de la intrarea în foliculul pilosebaceu se comportă anormal și există un dezechilibru în flora pielii.
Acneea apare mai ales la pubertate, din cauza schimbărilor hormonale. Modificările hormonale pot duce, de asemenea, la puseuri acneice la femeile adulte. Genetica joacă, de asemenea, un rol în această boală. Dacă ambii părinți au fost afectați la o vârstă mai mică, riscul de a dezvolta acnee este crescut. Și alți factori pot juca un rol, cum ar fi stresul, fumatul, poluarea și chiar expunerea la soare. Dar, mai importantă decât identificarea cauzei este identificarea tratamentului potrivit!
Porii înfundați favorizează apariția punctelor negre (comedoane deschise) sau microchisturilor. Aceasta se numește acnee retențională. Însă, dacă se inflamează sub efectul unei bacterii - a cărei denumire științifică este Cutibacterium Acnes - se pot transforma în coșuri roșii nepurulente (papule), coșuri purulente (pustule) sau coșuri mai mari, în general dureroase și adânc înrădăcinate în piele (noduli). Aceasta este acneea inflamatorie (cea mai frecventă la femeile adulte).
„În timpul celei de-a doua sarcini, am ajuns să am microchisturi pe maxilar și puncte negre pe obraji”.
Acneea adolescenților este cea mai tipică formă. Dar aceasta poate afecta și persoane de alte vârste. Așadar, să analizăm acneea la tineri, dar și la femeile adulte și chiar la bebeluși.
Cicatricile sunt cele mai inestetice consecințe ale acneei. Pe măsură ce se vindecă, leziunile acneice pot lăsa urme mai mult sau mai puțin adânci și de durată, a căror apariție este favorizată în principal de felul în care sunt tratate coșurile și de gravitatea acneei. Este posibil să le prevenim prin tratare și îngrijire prompte sau să le diminuăm dacă sunt deja prezente. Dar cel mai important lucru este să nu deranjăm coșurile!
Indiferent de vârstă și de tipul acneei, persoana de contact principală va fi dermatologul. Nu ezita să îl consulți de la primele semne. Dermatologii știu cum să adapteze tratamentul, în funcție de mai multe criterii: evoluția bolii, gravitatea acesteia, eficiența tratamentelor pe care deja le-ai încercat. De asemenea, îți vor oferi sfaturi privind îngrijirea dermato-cosmetică și te vor putea liniști dacă acneea îți perturbă foarte tare viața de zi cu zi.
Deși ideea este larg răspândită, nu este atât de simplu. Doar excesul pare să fie o cauză. În principiu, o alimentație grasă nu este un factor care agravează acneea. Pe de altă parte, unele studii indică zaharurile rapide, cu indice glicemic ridicat, ca factor pentru apariția și persistența acneei.
De data aceasta este adevărat. Mai exact, este un factor declanșator, nu o cauză directă a acneei. De exemplu, apropierea unui examen sau a unui interviu de angajare poate duce la un puseu acneic.
Nu. Dimpotrivă, este perfect posibil să te machiezi. Important este să alegi produsele potrivite: adaptate tipului tău de acnee și non-comedogene. Și nu uita să te demachiezi în fiecare seară, pentru a evita „înfundarea” pielii pe care încerci să o purifici.
Folosesc acest produs de o săptămână și, sincer, pot vedea deja îmbunătățiri. Îmi place textura și flaconul ușor de utilizat.Descoperă concentratul anti-imperfecțiuni Cleanance COMEDOMED