Când pielea are reacții exagerate, prezintă mâncărimi, senzație de disconfort sau durere, cum poate fi calmată? Cum poți obține alinare? 10 Întrebări pentru Dr. Ariadna Ortiz-Brugués, dermatolog și director medical al mărcii Eau Thermale Avène și Joëlle Nonni, șefa atelierelor de educație privind sănătatea pielii din cadrul Centrul de hidroterapie Avène.
Cel mai probabil, acesta este cazul pielii foarte uscate, predispuse la eczeme, o boală inflamatorie a pielii care debutează de obicei în copilăria timpurie. Se pare că această formă de dermatită este asociată cu o predispoziție genetică care afectează bariera cutanată. Devenită mai permeabilă, pielea permite trecerea în organism a diverșilor alergeni din mediul înconjurător, determinând o reacție exagerată a sistemului imunitar. Există însă un alt tip de eczemă - eczema de contact sau dermatita de contact - care apare fără nicio predispoziție genetică atunci când pielea intră în contact direct cu o anumită substanță alergenică.
Eczema atopică și eczema de contact prezintă aproximativ aceleași tipuri de leziuni cutanate: roșeață, iritație, uscăciune a pielii (xeroză), mâncărime severă, uneori supurație. Dar, spre deosebire de eczema de contact, eczema atopică nu este declanșată de un singur factor, în general identificabil, ci de diverși factori de mediu și endogeni. Este o afecțiune cronică care tinde să apară și să dispară.
Eczema atopică nu înseamnă neapărat alergii, dar este adesea asociată cu un fond alergic și, prin urmare, cu un risc crescut de alergii alimentare, rinită alergică sau conjunctivită. Prin urmare, ar trebui să încerci să eviți mediile alergenice (praf, pene, păr de animale de companie etc.).
Managementul pielii foarte uscate și predispuse la eczeme este foarte bine reglementat, iar soluțiile terapeutice variază în funcție de gravitatea simptomelor: uscăciune, roșeață, mâncărime, descuamare etc. În toate cazurile, aplicarea zilnică a unui emolient reprezintă primul pas în tratarea pielii foarte uscate, predispuse la eczeme. Acesta reduce uscăciunea intensă a pielii și calmează senzațiile de mâncărime. În cazul unei crize, prescrierea corticosteroizilor topici rămâne tratamentul standard pentru tratarea inflamației.
pielea foarte uscată și predispusă la eczeme este adesea cauzată de mai mulți factori, dar anxietatea și stresul pot fi factori declanșatori ai erupțiilor și mâncărimilor. Acordă prioritate activității fizice dacă puteți, cititului, muzicii, respirației abdominale etc. Practică relaxarea și activitățile care îți fac plăcere.
Îngrijirea zilnică poate deveni plictisitoare în timp, mai ales pe măsură ce starea pielii se îmbunătățește. Cu toate acestea, este important să perseverezi. Menținerea pielii hidratate este una dintre cele mai simple și mai eficiente metode de îmbunătățire a funcției de barieră și, astfel, de reducere a uscăciunii și de rărire a erupțiilor.
De multe ori nu ne dăm seama că ne scărpinăm și ne este greu să ne abținem. Prin urmare, este important să identificăm aceste momente și să le găsim alternative adecvate. Există câteva trucuri pentru a-ți distrage atenția: ține-ți mâinile ocupate, scarpină un obiect, cum ar fi niște mici mingi texturate, joacă-te cu degetele, scarpină partea cu velcro cusută pe un animal de pluș sau zona pentru scărpinat a pijamalelor. Iar pentru a evita zgârieturile, o soluție poate fi și tăierea unghiilor scurte și folosirea unor mănuși din bumbac sau mătase (dacă sunt tolerate) pe timpul nopții, care pot fi transformate în păpuși pentru copii.
Băile au mai multe beneficii: curăță, relaxează și pregătește pielea pentru aplicarea emolienților. Cu toate acestea, ar trebui să reduci frecvența băilor și să limitezi durata acestora la maximum 10 minute, deoarece apa dură usucă pielea și, prin urmare, favorizează iritațiile și mâncărimile. Optează pentru dușuri rapide de 5 minute în fiecare zi. Temperatura apei nu trebuie să depășească 34°C pentru a evita reactivarea inflamației. Usucă-te tamponând ușor cu un prosop, pentru a nu reactiva senzația de mâncărime.
Frigul poate calma eficient mâncărimile. Poți folosi mazăre congelată păstrată într-o pungă personalizată, într-o pungă frigorifică sau pietricele depozitate în frigider, atâta timp cât nu le pui direct pe piele, mai ales dacă aceasta este deja deteriorată. Aplicarea zilnică de comprese îmbibate cu apă termală pe zonele care au nevoie de calmare este, de asemenea, foarte eficientă și reprezintă o ocazie pentru a vă îngădui un moment de relaxare.
Aplică un balsam hidratant înainte de culcare - și păstrează la îndemână un emolient și un spray cu apă termală. Asigură-te că ați creat o atmosferă relaxantă, de exemplu, cu lumină difuză și muzică în surdină. Nu te acoperi prea mult și menține temperatura din cameră la 18°C.