Piele cu tendință grasă: acesta este terenul preferat pentru problemele „mici” de piele, cum ar fi punctele negre și microchisturile, semne de acnee retențională. Pentru a menține aceste leziuni superficiale și a evita inflamațiile, urmează acest ghid!
Aceasta este, în general, forma sub care apare pe fața adolescenților: microchisturile și punctele negre sunt rezultatul supraproducției de sebum cauzate de tulburările hormonale din perioada pubertății.
Dar de ce se formează? Deoarece sebumul, care este mai gros și produs în cantități mai mari, nu poate circula prin pori, respectiv micile orificii care servesc la evacuarea acestuia, iar porii se blochează. Această acumulare de sebum favorizează formarea acestor leziuni relativ superficiale, pe nas, frunte, obraji și bărbie, atât la fete, cât și la băieți.
Acneea retențională: microchisturi sau puncte negre, care este diferența?
Un microchist este rezultatul unui proces care începe cu pielea grasă. Următorul pas este formarea unui microcomedon: sebumul produs în exces se îngroașă și se modifică, iar apoi se formează un fel de corn care astupă porii. În acest stadiu, microleziunea trece neobservată, dar sebumul care se acumulează la suprafață îi va da până la urmă un aspect alb. Aceasta se numește comedon închis.
Există, de asemenea, comedoane deschise, cunoscute și sub numele de puncte negre. Această culoare se datorează oxidării sebumului în contact cu aerul. La fel ca microchisturile, punctele negre pot să dispară spontan sau să se inflameze. Prin urmare, este important să acționezi în această etapă.
Dacă observi apariția pe față a microchisturilor, punctelor negre sau ambelor simultan, ce trebuie să faci?
Primul pas este alegerea cu grijă a produselor de igienă zilnică. Pentru curățare, apa micelară sau un gel de curățare delicat, fără săpun, va ajuta la reducerea excesului de sebum și la matifierea pielii, fără a o exfolia. O rutină de adoptat dimineața și seara, pentru mai multă eficiență.
Etapa de hidratare este, de asemenea, foarte importantă, chiar dacă pielea ta este grasă. De fapt, pielea insuficient hidratată reacționează producând mai mult sebum. Alege o cremă ușoară, non-grasă, matifiantă, anti-imperfecțiuni și non-comedogenă. Și nu mai mult de două ori pe săptămână, poți aplica o mască exfoliantă cu proprietăți de curățare și absorbție.
Dacă tratezi acneea retențională cu tratamente dermatologice, trebuie să știi că unele dintre acestea pot usca pielea. Va trebui să alegi produse de îngrijire zilnică a pielii special concepute pentru pielea care a fost uscată de tratamentele împotriva acneei.
Rutina pentru pielea cu tendință acneică a adulților
Fie că este deschis sau închis, un punct negru este mediul ideal pentru ca bacteria Cutibacterium Acnes să prolifereze. Următorul pas este dezvoltarea papulelor (coșuri mari, tari și roșii) și a pustulelor (aceste coșuri conțin un lichid purulent). Acneea este acum inflamatorie.
Prin urmare, este ideal să o tratezi în prealabil. Cum? Unele produse inovatoare de îngrijire a pielii vizează acneea în stadiul de micropunct negru. Atunci când se aplică acest tip de tratament, microcomedoanele existente sunt tratate și se previne apariția altora noi.
Chiar dacă poate fi foarte tentant să spargi punctele negre sau albe, este mai bine să nu le atingi. Riscurile sunt inflamația și acneea, care sunt mai dificil de tratat. Folosirea produselor anti-imperfecțiuni și non-comedogene adaptate tipului tău de piele va fi mai eficientă pentru a menține acneea superficială.
Produse de îngrijire a pielii Eau Thermale Avène concepute pentru a te împăca cu pielea ta
NEWSLETTER
Suntem mereu atenți la pielea ta!
Toate sfaturile noastre pentru a avea grijă de pielea ta, zi de zi.
NEWSLETTER
Îngrijirea esențială pentru pielea ta
Toate sfaturile noastre de specialitate (și cele mai recente inovații dermatologice) pentru a avea grijă de pielea ta sensibilă zi de zi