Coșuri mari, tari și roșii, cu sau fără cap alb. Așa arată acneea în faza inflamatorie. Cum poate fi tratată? Este posibil să o ascund? Iată câteva sfaturi.
Acneea inflamatorie apare, de obicei, după acneea retențională, care se manifestă sub formă de puncte negre sau microchisturi. Acestea sunt rezultatul supraproducției și îngroșării sebumului, care nu poate circula prin porii pielii. Acest mediu închis încurajează proliferarea bacteriei Cutibacterium Acnes.
Microchisturile și comedoanele deschise (punctele negre) pot dispărea spontan sau se pot inflama. Apoi, coșurile iau forma de papule (coșuri mari, tari și roșii) și de pustule (coșuri cu cap alb, care conține un lichid purulent) sau chiar de noduli, dacă inflamația este profundă. Aceasta este acneea inflamatorie.
Acneea inflamatorie afectează adolescenții...
Acneea inflamatorie este cel mai adesea legată de tulburările hormonale ale pubertății. Apare acolo unde glandele sebacee sunt cele mai numeroase: pe față, pe spate, pe umeri și în partea superioară a pieptului.
Acest tip de acnee poate apărea și la vârsta adultă, în special la femei. Aceasta tinde să fie localizată în partea inferioară a feței: de-a lungul liniei maxilarului și pe bărbie. Și în acest caz, originea acneei poate fi hormonală, dar contribuie și alți factori, cum ar fi alimentația, stresul sau utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite.
Acneea inflamatorie poate fi tratată cu medicamente prescrise de un medic generalist, un pediatru sau un dermatolog, specialistul în piele. Rutina zilnică de îngrijire a pielii este, de asemenea, foarte importantă.
Obiectivul tău: să îți cureți pielea de impurități (sebum, machiaj, poluare etc.) și să reduci imperfecțiunile. Gel de curățare cu clătire, apă micelară care se aplică cu o dischetă de bumbac, cremă de curățare delicată (dacă pielea este uscată în urma unui tratament)... Alegerea îți aparține. Și mai ales: fă această curățare dimineața și seara. Pentru o mai mare eficiență și pentru a-ți calma pielea, nu ezita să pulverizezi apă termală pe față după curățare.
Acum poți aplica tratamentul local, îngrijirea anti-imperfecțiuni sau îngrijirea matifiantă. Dacă pielea este grasă, alege o emulsie ușoară, non-grasă, care să conțină microcapsule absorbante, pentru a hidrata și matifia pielea. Dacă pielea este uscată din cauza unui tratament antiacneic, alege o cremă calmantă și hrănitoare. Crema trebuie să fie non-comedogenă și formulată pentru piele cu imperfecțiuni.
Dacă este expusă la soare, pielea se îngroașă sub efectul razelor ultraviolete, iar coșurile par să dispară. Dar acest lucru este doar temporar. Imediat ce razele soarelui se diminuează, pielea își recapătă grosimea obișnuită și coșurile revin în forță. Acest lucru se numește efect de recul.
Primul sfat pentru a evita acest lucru este să limitezi cât mai mult posibil expunerea la soare. Dacă acest lucru nu este posibil, aplică sistematic un produs de îngrijire solară pentru pielea grasă cu imperfecțiuni, sub ceea ce folosești pentru îngrijirea zilnică. Acesta ar trebui să ofere o protecție ridicată (SPF 50+) și un spectru larg UVA-UVB. Datorită texturii lor non-grase, unele dintre aceste produse de îngrijire solară îți permit să combini o protecție ridicată cu senzația de piele naturală. Sunt potrivite în special pentru pielea grasă.
Poți purta machiaj dacă ai acnee inflamatorie? Răspunsul este da! Atâta timp cât eviți pe cât posibil să atingi coșurile și alegi produse non-comedogene adaptate tipului tău de piele, altfel acneea ar putea să se acutizeze și mai mult. Pentru a masca imperfecțiunile fără a provoca apariția de noi coșuri, cel mai sigur este să alegi un machiaj medical corector, special formulat pentru tipul tău de piele.
Ce nu trebuie să-ți lipsească: un baton corector galben, dacă coșurile sunt violacee, sau unul verde, dacă sunt mai degrabă roșii; o cremă compactă pentru ten, cu finisaj mat, pentru o acoperire foarte bună fără efect de mască; și o pudră mozaic translucidă, pentru a fixa machiajul și a matifia pielea.
NEWSLETTER
Suntem mereu atenți la pielea ta!
Toate sfaturile noastre pentru a avea grijă de pielea ta, zi de zi.
NEWSLETTER
Îngrijirea esențială pentru pielea ta
Toate sfaturile noastre de specialitate (și cele mai recente inovații dermatologice) pentru a avea grijă de pielea ta sensibilă zi de zi