Cuprins

Acneea hormonală

Acneea hormonală apare pentru prima dată la pubertate (80%* dintre adolescenți sunt afectați în diferite grade) și poate să reapară sau să aibă un puseu la vârsta adultă, în special la femei. Dar, din fericire, acneea hormonală poate fi tratată. Iată câteva explicații pentru a înțelege și calma acneea hormonală.

Ce este acneea hormonală?

Ce este acneea hormonală?

Pentru fete și băieți deopotrivă, acneea apare, de obicei, la pubertate. Cauza sunt tulburările hormonale, care fac ca pielea să producă mai mult sebum. Poate fi dificil pentru sebum să treacă prin pori, adică prin micile găuri prin care este eliminat. Pielea devine astfel grasă, iar acneea poate apărea pe față, pe spate, pe umeri, pe decolteu etc.

Acneea hormonală dispare, de obicei, după adolescență. Dar uneori persistă, revine sau se declanșează la vârsta adultă. Despre acneea hormonală se vorbește mai puțin și totuși un sfert dintre adulți sunt afectați de ea, marea majoritate fiind femei. 

Care sunt diferitele stadii ale acneei hormonale?

Care sunt diferitele stadii ale acneei hormonale?

Nu există unul, ci mai multe tipuri de acnee, care pot apărea unul după altul sau pot fi prezente în același timp.

Condiția prealabilă pentru acneea din adolescență este hiperseboreea, adică atunci când pielea produce prea mult sebum din cauza schimbărilor hormonale. În acest stadiu, pielea este pur și simplu grasă.

Sub piele se poate forma un microcomedon, dacă excesul de sebum se îngroașă și se transformă într-un fel de „corn” care astupă porul. Invizibil la început, acesta devine apoi un comedon care va fi mai întâi deschis (un punct alb) și, sub efectul oxidării sebumului în contact cu aerul, devine negru (un punct negru). Aceasta se numește acnee retențională.

Dacă nu este tratată, următorul pas este acneea inflamatorie. Aceasta este rezultatul infectării unui coș prin proliferarea bacteriei Cutibacterium Acnes. Aceste imperfecțiuni se prezintă sub formă de papule (coșuri mari, tari și roșii), uneori acoperite de pustule (care conțin un lichid purulent).

Am observat că dacă nu-mi curăț pielea cu grijă în fiecare zi, îmi apar mereu coșuri care revin și nu pot face nimic în privința lor, iar apoi este prea târziu. Mi se întâmplă mai ales în săptămâna de dinaintea menstruației.

Ambre, 16 ani

Acneea hormonală la bărbați și femei

Acneea hormonală afectează bărbații și femeile deopotrivă, dar nu în aceleași momente sau în aceleași zone.

 

Acneea hormonală la femei

Menstruația, sarcina, menopauza... Activitatea hormonală feminină fluctuează pentru o perioadă lungă de timp, iar aceasta este o cauză majoră care determină persistența acneei hormonale. Coșurile au tendința de a fi inflamate și apar adesea chiar înainte de menstruație la femei, în special pe partea inferioară a feței (în jurul bărbiei și maxilarului).

 

 

Acneea hormonală la bărbați

Deși bărbații nu sunt scutiți de acneea hormonală la pubertate, problemele lor de piele regresează și dispar în general la vârsta adultă, odată ce hormonii s-au stabilizat. Dacă coșurile persistă, sunt localizate mai ales pe spate și pe gât.

 

Care sunt tratamentele disponibile pentru acneea hormonală?

Care sunt tratamentele disponibile pentru acneea hormonală?

După ce ai exclus alte posibile cauze ale acneei, cum ar fi folosirea anumitor produse cosmetice, este timpul să acționezi! Există un întreg arsenal de tratamente disponibile pentru acneea hormonală, atât la adolescenți, cât și la adulți. Tratamente locale cu efect anti-inflamator și antibacterian, antibiotice orale, tratamente hormonale... Dermatologul îți va putea spune cum să tratezi eficient acneea hormonală și cum să adopți o rutină zilnică adecvată de îngrijire a pielii. 
 

Cum rămâne cu anticoncepționalele? Unele forme de pilule contraceptive sunt benefice pentru piele, dar altele pot provoca coșuri. Cere sfatul ginecologului.

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Unele tratamente care sunt prescrise pentru tratarea acneei hormonale irită și usucă pielea. Prin urmare, pielea are nevoie să fie reechilibrată.

Dezavantajul anumitor tratamente topice pentru acneea hormonală este că au un efect prea degresant asupra pielii. Prin urmare, pielea are nevoie de o îngrijire adecvată pentru a compensa acest lucru. Aceasta începe cu o curățare delicată și demachiere cu ajutorul unei creme de curățare fără săpun. De asemenea, poți pulveriza pe față apă termală cu proprietăți anti-iritante. Odată eliminate reziduurile de apă de la robinet, pielea este pregătită să primească o cremă calmantă care îi va reda confortul.

Acțiunile corecte pentru calmarea acneei hormonale

Acțiunile corecte pentru calmarea acneei hormonale

Delicat, delicat, delicat trebuie să fie mantra ta! Iată cum poți crea condițiile pentru a scăpa (în sfârșit!) de acneea hormonală, indiferent dacă ești adolescent sau adult. O abordare delicată se obține dezvoltând obiceiuri bune de îngrijire a pielii (nu freca prea tare pielea cu dischetele de bumbac și nu-ți sparge coșurile), precum și selectând produsele potrivite pe care le aplici pe piele. Mențiunile „non-comedogen” sau „piele cu tendință acneică” te vor ajuta să te orientezi.

Descoperă și alte produse

Soluțiile noastre pentru acneea hormonală

Produse de îngrijire a pielii Eau Thermale Avène concepute pentru a te împăca cu pielea ta

Apă micelară Cleanance

Apă micelară Cleanance

Îndepărtează machiajul - Matifiază - Curăță

Ser corector Cleanance Women

Ser corector Cleanance Women

Uniformizează nuanța pielii - Reduce imperfecțiunile - Uniformizează textura pielii

Cremă de zi nuanțatoare Cleanance pentru femei, SPF 30

Cremă de zi nuanțatoare Cleanance pen...

Uniformizează nuanța pielii - Reduce imperfecțiunile - Strânge porii

Cremă de noapte Cleanance Women cu efect de netezire

Cremă de noapte Cleanance Women cu ef...

Reduce imperfecțiunile - Reduce urmele reziduale - Uniformizează textura pielii

Spray cu apă termală Avène

Spray cu apă termală Avène

Calmează - Reface bariera pielii

Sus