Pielea și cancerul

Eau Thermale Avène răspunde la întrebările tale

Atunci când pielea este sensibilizată de tratamentele oncologice, când devine mai reactivă, care este cea mai bună modalitate de a o îngriji în fiecare zi? Cum pot să am grijă de ea? Care este ritualul de îngrijire a pielii pe care trebuie să îl adopți? Pielea uscată, iritațiile sau deteriorarea pielii: cum reduci și atenuezi efectele secundare ale tratamentelor împotriva cancerului asupra pielii?
Sfaturi de la Dr. Ariadna Ortiz-Brugués, dermatolog și director medical al mărcii Eau Thermale Avène și de la Joëlle Nonni, directorul atelierelor de educație privind sănătatea pielii din cadrul Centrul de hidroterapie Avène.

Eau Thermale Avène răspunde la întrebările tale

Întrebările tale

Pielea și cancerul

Optați pentru produse pentru pielea uscată care sunt capabile să restabilească funcția de barieră a pielii. În mod ideal, un emolient ar trebui să fie aplicat cel puțin o dată sau de două ori pe zi pe față și pe corp. Pe față, distribuie produsul cu vârful degetelor, uniformizând din centrul feței spre exterior. Aplică pe corp printr-un masaj ușor, folosind întreaga suprafață a mâinii. Un emolient funcționează cel mai bine dacă este aplicat în strat subțire pe pielea ușor umedă. Aplică-l când ieși de la duș sau din baie, de exemplu.

Optează pentru batoane dermatologice fără săpun sau pentru uleiuri sau geluri de curățare adaptate, care hrănesc pielea și îi respectă pH-ul. Nu folosi mănuși, bureți sau perii de duș, care pot irita pielea sensibilă. Pentru a te usca, evită frecarea, este mai bine să tamponezi ușor.

Apa prea fierbinte intensifică uscăciunea pielii și reactivează iritațiile pielii. În schimb, fă un duș de 5 minute în fiecare zi, la o temperatură cuprinsă între 32 și 34°C.

Aceasta include simptome care variază de la o simplă roșeață până la arsuri grave cu ulcerații, care pot apărea pe pielea iradiată. Într-adevăr, radioterapia combinată cu anumite chimioterapii face ca pielea să fie foarte fragilă și sensibilă la traumatisme, chiar și la câteva luni și ani după terminarea tratamentului. Prin urmare, pielea iradiată necesită o monitorizare continuă.

Nu aplica substanțe grase în cele patru ore de dinaintea ședinței. Cu toate acestea, un studiu a arătat că aplicarea de două ori pe zi a unui emolient pe zona în cauză ar permite ca efectele secundare ale acestui tratament să fie mai bine tolerate*. Așadar, hidratează-ți cu grijă pielea după radioterapie și o dată la două zile.

Sindromul mână-picior se manifestă prin apariția unor zone uneori intense de roșeață, îngroșare, fisuri, crăpături și durere la nivelul palmelor și tălpilor. Prin urmare, este important să hidratați tălpile și palmele la începutul tratamentului, deoarece aceste extremități sunt foarte sensibile. Evită plimbările lungi și purtați șosete de bumbac. Pune mănuși de bumbac pentru activitățile de zi cu zi și mănuși potrivite pentru treburile casnice, grădinărit și bricolaj. Cel mai bine este să-ți păstrezi unghiile scurte, dar nu prea scurte și să nu îți faci manichiura sau să porți unghii false. Consultă un pedichiurist dacă este necesar.

Unele terapii pot provoca pete și roșeață, în special în primele săptămâni de tratament. Aceste leziuni sunt de obicei localizate la nivelul feței, scalpului, părții centrale a spatelui și pieptului. Acestea pot fi însoțite de mâncărimi, de senzații dureroase de usturime sau se pot infecta. Pentru a evita riscul de apariție a cicatricilor, evită să freci sau să atingi leziunile în orice alt mod. De îndată ce apar primele pete și semne de roșeață, trebuie să limitează riscul de proliferare bacteriană folosind o cremă sau o loțiune de uscare pe bază de cupru și zinc.

Machiajul medical poate conferi pielii o „strălucire sănătoasă" și luminozitate. De asemenea, poate fi folosit pentru a ascunde roșeața, cicatricile, cearcănele sau pentru a redesena sprâncenele. Centrul de hidroterapie Avène organizează, de asemenea, ateliere de machiaj care oferă numeroase sfaturi. Asociații precum Tout le Monde Contre le Cancer oferă, de asemenea, tratamente în cadrul inițiativei Échappée Rose.

Protecția zilnică, indiferent de activitatea planificată, este esențială. Evită să expui pielea cât mai mult posibil, chiar și la lumina moderată a soarelui, deoarece unele tratamente sporesc fotosensibilitatea pielii. Acest lucru crește riscul de arsuri solare sau chiar de arsuri și chiar și o expunere scurtă poate crea pete pigmentare de durată. Poartă întotdeauna haine cu protecție UV, pălărie și ochelari de soare. Folosește o cremă cu un SPF ridicat (50+), formulată pentru a minimiza riscul de reacții alergice, fără parfum, rezistentă la apă și transpirație și reaplic-o la fiecare 2 ore.

ARTICOLE CONEXE