Cuprins

Purtarea unei măști și acneea

În primăvara anului 2020, un nou accesoriu și-a făcut loc în viața noastră: masca. La școală, la birou și în mijloacele de transport în comun, aceasta a apărut în spațiile publice pentru a ține la distanță virusul COVID-19. Dar, pentru unii, utilizarea sa are un dezavantaj: tendința de a agrava acneea. Îți oferim câteva sfaturi despre cum să abordezi această situație.

Efectele măștilor asupra pielii

Efectele măștilor asupra pielii

Fie că este vorba de o mască făcută în casă sau cumpărată din magazin, de o mască chirurgicală sau una de protecție, purtarea unei măști a devenit un obicei indispensabil. Pe de o parte scopul său este de a ne proteja de coronavirus (dar și de gripă și alte boli virale), lucru bine stabilit, iar pe de altă parte poate prezenta unele inconveniente pentru piele.

Într-adevăr, pusă pe nas și acoperind partea inferioară a feței până la bărbie, masca poate provoca iritații (roșeață, mâncărimi etc.) și poate face să apară sau să se agraveze boli de piele existente, cum ar fi acneea. 

Piele cu tendință acneică

De ce apare acneea sub mască?

De ce apare acneea sub mască?

Între căldură, frecare și umiditate, pielea se „sufocă” sub mască. Bacteriile proliferează și fluxul de sebum este perturbat. Rezultatul: pot apărea coșuri, în special pe zonele bogate în glande sebacee, cum ar fi nasul și bărbia. Pentru a te proteja eficient, permițând în același timp pielii să respire, masca trebuie să fie strânsă, dar nu extrem de strânsă.

Cum pot preveni apariția sau agravarea acneei? În primul rând, prin respectarea recomandărilor în vigoare: schimbă periodic masca de unică folosință (la fiecare patru ore sau imediat ce se udă) și întreține în mod corespunzător masca din material textil. Trebuie să procedezi astfel pentru că impuritățile rămân încorporate în țesătura măștilor lavabile, dacă acestea nu sunt curățate corespunzător, ceea ce le face și mai iritante și comedogene.

Ce este de fapt un coș

Am avut mult mai multe coșuri de când am început să port mască la școală. Pot să văd diferența față de atunci când nu o port. Dar dacă îmi folosesc crema, am mai puține.

Mathéo, 15 ani

Care este rutina ta de îngrijire a pielii pentru acneea provocată de mască?

Curățarea și hidratarea reprezintă baza unei bune rutine zilnice de îngrijire a pielii. Acest lucru este la fel de valabil în cazul utilizării unei măști.

Curăță pielea

Gel de curățare, apă micelară, cremă de curățare delicată... Pentru a-ți curăța pielea și a îndepărta sebumul și impuritățile care se acumulează sub mască, ai la dispoziție o gamă largă de produse. Alege formula care ți se potrivește cel mai bine și aplic-o dimineața și seara. Aceasta trebuie să fie non-comedogenă, să combată imperfecțiunile și să fie potrivită pentru tipul tău de piele.

Hidratează pielea

Pentru a împiedica „sufocarea” pielii și apariția sau agravarea acneei, ideal este să folosești un produs de îngrijire a pielii matifiant sau de combatere a imperfecțiunilor, care lasă pielea să respire, are o acțiune specifică asupra coșurilor și previne reapariția acestora. Seara, după ce îndepărtezi masca, aplică un tratament de noapte concentrat anti-imperfecțiuni sau de netezire.

 

Piele cu tendință acneică

SFATURI PRIETENOASE (ȘI DE SPECIALITATE)

Și cum rămâne cu machiajul: mă opresc sau pot continua să port?

Nimic nu te oprește să te machiezi, fie pentru că-ți face plăcere, fie pentru că-ți ascunde coșurile de acnee. Dar și aici este important să respecți recomandările și să alegi produse potrivite: un fond de ten care nu este non-comedogen și care se aplică într-un strat gros ar putea, de exemplu, să-ți blocheze și mai mult porii. Mai departe știi: porii blocați sub o mască umedă sau nespălată sunt mediul ideal pentru ca acneea să se dezvolte sau să se agraveze.

Pentru a evita aceste neplăceri, alege produse dermato-cosmetice etichetate ca „machiaj medical” sau „piele sensibilă”, pe care le poți găsi în farmacii și în magazinele de cosmetice. Acestea te vor proteja și, fiind non-comodegene, vor lăsa pielea să respire.

Machiaj pentru acoperirea acneei

 

Pașii corecți de urmat împotriva acneei provocate de mască

Pașii corecți de urmat împotriva acneei provocate de mască

Poate că acneea ta debutase înainte de utilizarea pe scară largă a măștilor. Sau poate a apărut atunci? În orice caz, rezistă tentației de a-ți rupe coșurile, dacă vrei să eviți proliferarea bacteriilor și apariția unor noi imperfecțiuni. Iar dacă recomandările și circumstanțele permit, scoate-ți masca pentru câteva minute și pulverizează apă termală cu proprietăți calmante, emoliente și anti-iritante. Pielea îți va mulțumi!

Sus