Cuprins

Soarele și acneea

Acneea și soarele se înțeleg bine? Deși soarele îmbunătățește adesea aspectul pielii cu tendință acneică, beneficiile sunt de scurtă durată. Odată ce expunerea s-a încheiat, este posibil ca acneea să se acutizeze. Din fericire, protecția și igiena corespunzătoare îți vor permite să te bucuri de razele UV fără a declanșa noi puseuri la întoarcerea din vacanță.

av_acne_adolescents_plage_1x1

Acnee: falsele beneficii ale soarelui

De ce credem că soarele este bun pentru pielea cu tendință acneică? Pur și simplu pentru că aspectul pielii pare să se îmbunătățească dacă este expusă la soare, datorită efectului de uscare pe care soarele îl are asupra leziunilor inflamatorii. Fenomen favorizat de înotul în mare sau în piscină. Procesul de bronzare poate duce astfel la convingerea că expunerea la soare poate vindeca acneea. Dar această situație nu durează, dimpotrivă...

Anotimpul meu preferat este cu siguranță vara! Nu doar pentru că pot ieși cu prietenii, pot face un grătar cu familia și așa mai departe, ci și pentru că este singura perioadă din an în care mă simt frumoasă... Am mult mai puține coșuri și sunt bronzată; eu și pielea mea simțim că trăim!

Léa, 23 de ani

De ce favorizează soarele puseurile acneice?

Știi ce este efectul de recidivă? Acneea care s-a liniștit în timpul verii se poate acutiza din nou la întoarcerea din vacanță. De aici și termenul de „recidivă”. Dacă nu te mai expui la soare, acneea se va agrava, deoarece soarele favorizează îngroșarea pielii. Această îngroșare va bloca foliculii pilosebacei și va împiedica evacuarea sebumului. Astfel se vor forma puncte negre și microchisturi, care se pot transforma în leziuni inflamatorii. În plus, expunerea la soare poate duce la pigmentarea cicatricilor (maro).

Știi deja că protecția solară este esențială pentru pielea ta (împotriva arsurilor solare, îmbătrânirii pielii etc.), iar în cazul acneei este cu atât mai importantă.

Ce este de fapt un coș

 

av_acne_adolescent_miroir_1x1

SFATURI PRIETENOASE (ȘI DE SPECIALITATE)

Cum poți evita efectul de recidivă? 

Protecția solară adecvată rămâne cea mai bună metodă de prevenție... Vara, dacă te expui la soare, folosește un produs de îngrijire solară cu protecție foarte ridicată (SPF 50+). În restul anului, pentru a proteja pielea de razele UV, aplică un produs cu nivel de protecție 30. Nu uita să alegi un produs cu o textură potrivită pentru pielea cu imperfecțiuni, astfel încât aspectul să fie imperceptibil pe piele. Acest lucru nu numai că va preveni (parțial) efectul de recidivă, prin minimizarea efectelor razelor UV, ci va reduce și riscul de hiperpigmentare sau cicatrizare. 

Acneea și soarele: ce igienă să adopți?

Protecția solară nu este singurul aliat pentru a te bucura de beneficiile soarelui fără a avea parte de inconveniente. Igiena zilnică este la fel de importantă.

Piele purificată

Pentru a evita efectul de recidivă, porii pielii trebuie curățați de sebum și de impuritățile care îi blochează. Ca de obicei, și chiar mai mult decât atât, nu uita să îți cureți bine fața dimineața și seara cu produse delicate, fără să uiți de masca-exfoliantă obișnuită (de asemenea delicată) pentru a absorbi sebumul, a exfolia pielea și a o face mai curată și mai fină.

Piele matifiată

Dimineața, pentru a înmuia pielea, aplică un produs de îngrijire matifiant care reduce sebumul și hidratează. Acest lucru va reduce imediat și pe termen lung luciul. În plus, este o bază excelentă pentru machiaj. 

Sfaturi de specialitate și ritualuri de îngrijire

av_acne_schema_photosensibilisation_1x1 1. Hipoderm 2. Derm 3. Epiderm 4. Roșeață anormală 5. UVB-UVA  

Atenție la riscul de fotosensibilizare

Roșeață, bășici... Anumite medicamente pot face ca pielea să reacționeze excesiv la expunerea la soare. Anumite molecule folosite împotriva acneei au același efect. Dacă folosești un medicament împotriva acneei, cu administrare orală sau ca tratament topic, verifică dacă pe prospect scrie „fotosensibilizant”. În general, nu este nevoie să întrerupi tratamentul. Cu toate acestea, este posibil să trebuiască să îți schimbi obiceiurile, de exemplu, să aplici tratamentul seara în loc de dimineața. Nu ezita să ceri sfatul dermatologului. Desigur, fii atentă când te expui la soare și folosește întotdeauna o cremă de protecție solară cu nivel de protecție ridicat (SPF 50+), chiar și la expunerea pe perioade scurte!

Pașii corecți pentru a întreține un ten bronzat

Odată cu apropierea sfârșitului vacanței, pentru a-ți păstra bronzul și un ten frumos, te poți baza pe machiaj! Alege produsele cu grijă. Acestea trebuie să fie non-comedogene. Iar dacă vrei să maschezi câteva cicatrici mici post-acneice, Laboratoarele Dermatologice Avène au dezvoltat o gamă de produse cu grad mare de acoperire, care îmbină eficiența și siguranța. Un ultim sfat: demachierea este imperativă în fiecare seară.

Machiaj pentru acoperirea acneei

Sus