Cuprins

Factorii agravanți ai acneei

Acneea se dezvoltă din cauza modificărilor hormonale din perioada pubertății și poate persista până la vârsta adultă. Dar intervin și alte elemente: stresul, fumatul, alimentația etc. Să analizăm mai îndeaproape care sunt factorii agravanți ai acneei.

Hormonii și moștenirea genetică: cauza acneei

Hormonii și moștenirea genetică: cauza acneei

Acneea apare de obicei în timpul adolescenței, atât la fete, cât și la băieți. Aceasta este asociată cu tulburările hormonale care apar la pubertate. În această etapă, pielea produce mai mult sebum de slabă calitate, care se poate elimina cu dificultate, ceea ce duce în cele din urmă la apariția anumitor imperfecțiuni precum acneea. Variațiile hormonale explică, de asemenea, de ce acneea poate să persiste sau să reapară la femei. 

Moștenirea genetică este un alt factor important. Dacă ambii părinți au suferit de acnee la pubertate sau la vârsta adultă, este mai probabil să fim afectați. Acești factori nu pot fi schimbați. Dar pot intra în joc și alți factori agravanți care pot determina persistența, apariția sau revenirea acneei.

Înțelegerea acneei hormonale

Înțelegerea factorilor agravanți, pentru a lua măsurile adecvate

De ce dispare acneea la unii oameni și la alții nu?

Unii factori de mediu pot explica parțial acest lucru. Stresul este un factor declanșator important. Mulți dintre noi ne confruntăm cu crize de acnee dacă suntem supuși la prea multă presiune, pentru că stresul crește producția de sebum. Iar coșurile pun și ele presiune asupra noastră, așa că poate fi un cerc vicios. Cum putem reduce stresul? Cu siguranță nu fumând. Asta ar fi o idee foarte proastă, și nu doar pentru plămâni: fumatul încetinește și vindecarea leziunilor post-acneice.  

Alți factori agravanți includ alimentația. S-a stabilit o corelație clară între prezența acneei și consumul zilnic de produse lactate, sucuri de fructe, siropuri, produse de patiserie, ciocolată și dulciuri. Anumite medicamente sau pastile nepotrivite sunt, de asemenea, considerate în mod frecvent responsabile, la fel ca și poluarea, care este considerată a fi în mare măsură responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri de acnee la adulți. Deși ultimul factor este greu de evitat, din fericire putem acționa asupra celorlalți factori agravanți.

Nu ezita să discuți despre acnee cu dermatologul: acesta te va asculta și îți va putea sugera tratamentul adecvat.

av_acne_stress_1x1 472x472

De fiecare dată când mănânc prea multă ciocolată sunt sigură că o să-mi apară coșuri, și așa e, după doar puțină cremă de ciocolată...

Romain, 17 ani

Soarele: celălalt factor agravant

Când vine vorba de acnee, soarele poate fi un inamic ascuns. Îmbunătățește aspectul acneei... dar numai pe termen scurt.

 

...până la efectul de recul

Este toamnă și fața ta este plină de puncte negre, papule și pustule. Acum că pielea este mai puțin expusă la soare, și-a pierdut din grosime și a revenit la starea normală, cu o supraproducție de sebum, pori înfundați și un număr mare de coșuri. Acest lucru se numește efect de recul.

 

De la efectul de bronz...

Este vară, e vreme frumoasă, iar soarele pare să amelioreze aspectul pielii tale. Leziunile inflamatorii se reduc vizibil, atât prin bronzare, cât și prin soare, care îți îngroașă pielea și o usucă odată cu coșurile. Atât de mult încât uiți să te dai cu cremă de soare...

 

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Nu toate produsele cosmetice sunt la fel. Unele pot agrava acneea.

Cremele, fondurile de ten și pudrele care nu sunt non-comedogene pot duce la probleme ale pielii. Citește cu atenție etichetele: fie că alegi un demachiant, o cremă hidratantă sau un produs de machiaj, caută produse care sunt „non-comedogene” sau pentru „piele cu tendință acneică”. Acest lucru garantează că ingredientele active anti-imperfecțiuni sau anti-luciu, compoziția și textura lor sunt perfect adaptate tipului tău de piele.

Și, nu în ultimul rând, spală periodic pensulele și bureții. Ce se întâmplă dacă nu o faci? Vei adăuga sebum în pudră și vei continua cercul vicios.

 

Obiceiuri bune pentru calmarea acneei

Obiceiuri bune pentru calmarea acneei

Indiferent dacă poți face sau nu ceva în legătură cu cauza acneei, pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a o trata sunt aceiași. În primul rând, ar trebui să alegi produse adaptate tipului tău de ten, atât în ceea ce privește curățarea și hidratarea, cât și aplicarea machiajului. Cheia pentru a obține un efect vizibil de durată este consecvența. Și o abordare delicată! Doar pentru că pare mai groasă, nu înseamnă că pielea ta este mai puțin delicată. Încă îți poți permite până la două exfolieri și măști pe săptămână, dar întotdeauna cu produse atent alese!

Sus